|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
KAZ / EH
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
KAZ
/
EH
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Epidemiologie a hygiena
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ano,
3
Kred.
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Forma zakončení
|
Kombinovaná
|
Rozsah hodin
|
Přednáška
3
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Letní semestr
|
27 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Vyučovaný semestr
|
Letní semestr
|
Minimum (B + C) studentů
|
10
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Čeština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Periodicita |
každý rok
|
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ano
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
Žádný
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Předmět patří do kategorie preventivních věd, poskytuje poznatky z epidemiologie infekčních onemocnění a
preventivních opatření proti jejich šíření.
|
Požadavky na studenta
|
Zápočtový test
Ústní zkouška
|
Obsah
|
Přednášky
1. Epidemiologie - definice, cíl. Charakteristika epidemického procesu a jeho formy. Ukazatele epidemického procesu. Epidemiologická opatření. Epidemiologická metoda práce. Definice a cíle epidemiologické surveillance.
2. Dekontaminace - dezinfekce (metody a kontrola), sterilizace (předsterilizační příprava, metody a kontrola sterilizace). Epidemiologie infekčních onemocnění - Proces šíření nákazy (zdroj, cesty přenosu, vnímavý jedinec). Očkování a imunizace. Systém očkování v ČR, typy očkovacích látek.
3. Alimentární a respirační nákazy - epidemiologie, prevence.
4. Sexuálně přenosné infekce včetně HIV/AIDS - epidemiologie, prevence.
5. Infekce přenosné krví, virové hepatitidy, transmisivní infekce - epidemiologie, prevence. Základy cestovní medicíny.
6. Antropozoonózy, nákazy kůže a povrchových sliznic - epidemiologie, prevence.
7. Epidemiologie mizejících nákaz (spalničky; příušnice, epidemická parotitida; zarděnky a vrozený zarděnkový syndrom; dětská obrna; záškrt). Epidemiologie nových a vracejících se nákaz.
8. Činnost jednotlivých odborů krajských hygienických stanic (protiepidemický, hygieny životního prostředí, hygieny výživy a předmětů běžného užívání, hygieny dětí a mladistvých a hygieny práce). Státní zdravotní dozor v ČR. Orgány ochrany veřejného zdraví.
9. Hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení, provozní řád. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci v laboratoři. Infekce spojené se zdravotní péčí.
10. Nemocniční epidemiologie - náplň oboru, metodické základy, legislativní rámec. Standardní a zvýšená opatření pro snižování rizika přenosu infekce ve zdravotnickém zařízení (hygiena rukou, ochranné pomůcky, druhy izolace). Surviellance infekcí spojených se zdravotní péčí (definice, incidenční a prevalenční studie).
11. Neinfekční epidemiologie - epidemiologie kardiovaskulárních onemocnění, nádorových onemocnění, závislostí, alergií a úrazů.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
SLÁMOVÁ, Alena, TUČEK, Milan a kol. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře.. Praha: Karolinum, 2018. ISBN 978-80-246-3932-1.
-
Základní:
ŠRÁMOVÁ, Helena a kol. Nozokomiální nákazy.. Praha: Maxdorf, 2013. ISBN 978-80-726-2597-0.
-
Základní:
MELICHERČÍKOVÁ, Věra. Sterilizace a dezinfekce. Druhé, doplněné a přepracované vydání.. Praha: Galén, 2015. ISBN 978-80-7492-139-1.
-
Doporučená:
KOLLÁROVÁ, Helena, Ivanka MATOUŠKOVÁ, Dagmar HORÁKOVÁ, Jana VLČKOVÁ, Kateřina AZEEM a Ondřej HOLÝ. Vybrané kapitoly z epidemiologie. Druhé, upravené a rozšířené vydání.. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2017. ISBN 978-80-244-5230-2.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Prezenční forma studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Kontaktní výuka
|
33
|
Příprava na zkoušku [10-60]
|
30
|
Příprava na souhrnný test [6-30]
|
15
|
Celkem
|
78
|
|
Předpoklady
|
Odborné znalosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že je student před zahájením výuky schopen: |
specifické znalostní předpoklady nejsou vyžadovány |
Odborné dovednosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že student před zahájením výuky dokáže: |
specifické dovednostní předpoklady nejsou vyžadovány |
Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen: |
bc. studium: efektivně využívá různé strategie učení k získání a zpracování poznatků a informací, hledá a rozvíjí účinné postupy ve svém učení, |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
popíše náplň infekční epidemiologie |
definuje možné zdroje nákazy |
charakterizuje cesty přenosu etiologických agens a jednotlivé skupiny nákaz |
vysvětlí protiepidemická a preventivní opatření proti šíření infekčních onemocnění |
charakterizuje systém očkování v ČR a vyjmenuje typy očkovacích látek |
popíše činnost jednotlivých hygienických oborů |
popíše systém kontroly a prevence infekcí spojených se zdravotní péčí a epidemický proces |
vyjmenuje typy a charakterizuje surviellance infekcí spojených se zdravotní péčí |
definuje standardní opatření pro snižování rizika přenosu infekce, vysvětlí problematiku neinfekční epidemiologie |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
dodržuje zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v laboratoři |
eliminuje riziko infekcí spojených se zdravotní péčí |
Obecné způsobilosti - po absolvování předmětu je student schopen: |
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Test, |
Ústní zkouška, |
Odborné dovednosti - odborné dovednosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Ústní zkouška, |
Obecné způsobilosti - obecné způsobilosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Ústní zkouška, |
Test, |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška založená na výkladu, |
Odborné dovednosti - pro dosažení odborných dovedností jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Obecné způsobilosti - pro dosažení obecných způsobilostí jsou užívány vyučovací metody: |
Přednáška s aktivizací studentů, |
|
|
|
|