|
|
Hlavní nabídka Prohlížení IS/STAG
Nalezené předměty, počet: 1
Stránkování výsledků vyhledávání
Nalezeno 1 záznamů
Export do Xls
Informace o předmětu
UJP / 9FC6E
:
Popis předmětu
Pracoviště / Zkratka
|
UJP
/
9FC6E
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Akademický rok
|
2023/2024
|
Název
|
Hospodářská francouzština 2
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Způsob zakončení
|
Zkouška
|
Akreditováno / Kredity
|
Ne,
4
Kred.
|
Forma zakončení
|
Ústní
|
Forma zakončení
|
Ústní
|
Rozsah hodin
|
Cvičení
4
[HOD/TYD]
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Zápočet před zkouškou
|
Ano
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Vyučovací jazyk
|
Francouzština
|
Obs/max
|
|
|
|
Automatické uznávání zápočtu před zkouškou
|
Ano v případě předchozího hodnocení 4 nebo nic.
|
Letní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Počítán do průměru
|
ANO
|
Zimní semestr
|
0 / -
|
0 / -
|
0 / -
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Opakovaný zápis
|
NE
|
Rozvrh
|
Ano
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Vyučovaný semestr
|
Zimní + Letní
|
Minimum (B + C) studentů
|
10
|
Volně zapisovatelný předmět |
Ano
|
Volně zapisovatelný předmět
|
Ano
|
Vyučovací jazyk
|
Francouzština
|
Počet dnů praxe
|
0
|
Počet hodin kontaktní výuky |
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Periodicita |
každý rok
|
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Periodicita upřesnění |
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Profilující předmět |
Ne
|
Základní teoretický předmět |
Ne
|
Hodnotící stupnice |
1|2|3|4 |
Hodnotící stupnice pro zp. před zk. |
S|N |
Nahrazovaný předmět
|
UJP/FC6E
|
Vyloučené předměty
|
Nejsou definovány
|
Podmiňující předměty
|
Nejsou definovány
|
Předměty informativně doporučené
|
Nejsou definovány
|
Předměty,které předmět podmiňuje
|
Nejsou definovány
|
Graf četnosti udělených hodnocení studentům napříč roky:
Obrázek PNG
,
XLS
|
Cíle předmětu (anotace):
|
Kurz je určen začátečníkům se vstupní úrovní A2- dle SERR. Cílem kurzu je rozšířit slovní zásobu studentů o výrazy hospodářského jazyka, zopakovat a upevnit znalosti gramatiky na úrovni A2- a rozšířit je na úroveň A2.
Kurz UJP/FC6E volně navazuje na kurz UJP/FC5E.
|
Požadavky na studenta
|
Požadavky pro úspěšné absolvování kurzu
Zápočet:
- aktivní účast na cvičeních a průběžné plnění zadaných úkolů
- absolvování průběžného testu
- úspěšné absolvování zápočtového testu (min. 75%)
Ústní zkouška
Pro studenty kombinovaného studia:
Zápočet:
- splnění zadaných úkolů
- absolvování průběžného testu
- úspěšné absolvování zápočtového testu (min. 75%)
Ústní zkouška
|
Obsah
|
1. týden
Úvodní hodina. Komunikativní aktivity.
Pracovní oběd/večeře. Jídelní lístek.
2. týden
Druhy potravin. Stravovací zvyky.
Etiketa a zvyky v oblasti stolování během pracovních setkání a soukromých návštěv.
3. týden
Nabídka zaměstnání. Pracovní inzeráty.
Životopis.
4. týden
Motivační dopis.
Pracovní pohovor. Pracovní život ve Francii.
5. týden
Moje zaměstnání - charakteristika podniku - zaměření, historie.
Struktura podniku. Orientace v prostoru - popis trasy.
6. týden
Popis pracovního procesu.
Typy francouzských podniků. Firemní kultura.
7. týden
Průběžný test.
Náplň pracovního dne. Volnočasové aktivity.
8. týden
Organizace pracovního kalendáře.
Oznámení a vyhlášky pro zaměstnance.
9. týden
Návštěva obchodního partnera.
Etiketa a zvyky v oblasti oblékání.
10. týden
Otevření účtu v bance. Způsoby placení ve Francii.
Návštěva u lékaře.
11. týden
Nahlášení poruchy.
Nahlášení trestného činu. Popis předmětů.
12. týden
Popis události z minulosti.
Shrnutí a opakování.
Závěrečný test.
13. týden
Oprava testu.
Evaluace.
|
Aktivity
|
|
Studijní opory
|
|
Garanti a vyučující
|
|
Literatura
|
-
Základní:
Dubois, Anne-Lyse; Tauzin, Béatrice. Objectif Express : le monde professionnel en français : A1/A2 : cahier d´activités. Paris : Hachette, 2006. ISBN 978-2-01-155445-1.
-
Základní:
Tauzin, Béatrice; Dubois, Anne-Lyse. Objectif Express : le monde professionnel en français : [niveau 1 = A1/A2 du CECR]. Paris : Hachette, 2006. ISBN 978-2-01-155427-7.
-
Doporučená:
Delcos, J.; Leclercq, Bernard; Suvanto, Merja. Carte de visite : Francais des relations professionnelles. Paris : Didier, 2000. ISBN 2-278-05024-9.
-
Doporučená:
Sachs, Rudolf; Pohorská, Renata. Francouzská obchodní korespondence = =Correspondance commerciale - clé. 1. vyd. Plzeň : Fraus, 1999. ISBN 80-7238-048-6.
-
Doporučená:
Ollivier, Daniel. Francouzština : Jazyková obchodní průprava. 1. vydání. Praha (Státní pedagogické nakladatelství), 1991. ISBN 80-04-24516-1.
-
Doporučená:
Hendrich, Josef. Francouzština běžná a hospodářská 1. díl. 9.vydání. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1990.
-
Doporučená:
Vlasák, Václav. Initiation a la lecture economique. 1. vyd. Praha : VŠE, 1996. ISBN 80-7079-930-7.
-
Doporučená:
Odile Grand - Clément Mikles. La correspondance personnelle, administrative et commerciale. CLE International, Paris, 1992.
-
Doporučená:
Tempesta, Giovanna. Tests CLE : grammaire : niveau intermédiaire. [Paris] : CLE International, 2003. ISBN 209-033618-8.
-
On-line katalogy knihoven
|
Časová náročnost
|
Všechny formy studia
|
Aktivity
|
Časová náročnost aktivity [h]
|
Kontaktní výuka
|
52
|
Příprava na zkoušku [10-60]
|
30
|
Příprava na souhrnný test [6-30]
|
25
|
Příprava na dílčí test [2-10]
|
20
|
Celkem
|
127
|
|
Předpoklady
|
Odborné znalosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že je student před zahájením výuky schopen: |
- rozlišit formální a neformální prostředky verbální i neverbální komunikace používané při seznamování, oslovování a setkání |
- rozlišit základní formální a neformální jazykové prostředky používané v písemné komunikaci |
- rozlišit formální a neformální jazykové prostředky používané v telefonické komunikaci |
- rozlišit tvary přítomného času pravidelných a vybraných nepravidelných sloves |
- rozlišit tvary perfekta |
- identifikovat nejznámější francouzské podniky působící ve Francii a v ČR |
Odborné dovednosti - pro úspěšné zvládnutí předmětu se předpokládá, že student před zahájením výuky dokáže: |
- správně používat jazykové prostředky a gesta ve vybraných formálních i neformálních situacích - oslovování, seznamování, setkání (např. komunikace s obchodním partnerem x komunikace s přáteli) |
- vést formální i neformální telefonní rozhovor |
- napsat jednoduchý formální i neformální dopis |
- shrnout nebo analyzovat informace získané poslechem jednoduchého textu z oblasti osobního nebo pracovního života, bydlení či cestování ve Francii |
- používat ve svém projevu perfektum |
Obecné způsobilosti - před zahájením studia předmětu je student schopen: |
bc. studium: používá s porozuměním odborný jazyk a symbolická a grafická vyjádření informací různého typu, |
mgr. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
|
Výsledky učení
|
Odborné znalosti - po absolvování předmětu prokazuje student znalosti: |
- vyjmenovat základní pravidla etikety během stolování při pracovních setkáních i soukromých návštěvách ve frankofonním prostředí |
- pojmenovat svoje pracovní kvality a kompetence |
- pojmenovat pracovní pozice v podniku |
- pojmenovat aktivity během pracovního postupu |
- pojmenovat aktivity pracovního dne |
- jednoduchým způsobem pojmenovat zvyky v oblasti oblékání v souvislosti se zaměstnáním |
- pojmenovat způsoby placení ve Francii |
Odborné dovednosti - po absolvování předmětu prokazuje student dovednosti: |
- správně aplikovat pravidla slušného chování během stolování při pracovních i soukromých setkáních ve frankofonním prostředí |
- jednoduchým způsobem popsat svoje zaměstnání, svůj podnik |
- napsat jednoduchý motivační dopis |
- napsat jednoduchý životopis |
- vyhledat, shrnout nebo analyzovat informace v krátkém textu nebo poslechu z oblasti pracovního života ve Francii nebo firemní kultury vybraných podniků |
- popsat aktivity pracovního dne |
- popsat pracovní život ve Francii a srovnat ho s pracovním životem v ČR |
- aplikovat v praxi své znalosti o zvycích v oblasti oblékání v pracovním životě |
Obecné způsobilosti - po absolvování předmětu je student schopen: |
bc. studium: používají své odborné znalosti, odborné dovednosti a obecné způsobilosti alespoň v jednom cizím jazyce, |
mgr. studium: používají své odborné znalosti, odborné dovednosti a obecné způsobilosti alespoň v jednom cizím jazyce, |
|
Hodnoticí metody
|
Odborné znalosti - odborné znalosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Průběžné hodnocení, |
Test, |
Ústní zkouška, |
Odborné dovednosti - odborné dovednosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Demonstrace dovedností (praktická činnost), |
Průběžné hodnocení, |
Test, |
Ústní zkouška, |
Obecné způsobilosti - obecné způsobilosti dosažené studiem předmětu jsou ověřovány hodnoticími metodami: |
Průběžné hodnocení, |
Demonstrace dovedností (praktická činnost), |
Test, |
Ústní zkouška, |
|
Vyučovací metody
|
Odborné znalosti - pro dosažení odborných znalostí jsou užívány vyučovací metody: |
Cvičení (praktické činnosti), |
Výuka podporovaná multimédii, |
Samostatná práce studentů, |
Odborné dovednosti - pro dosažení odborných dovedností jsou užívány vyučovací metody: |
Cvičení (praktické činnosti), |
Samostatná práce studentů, |
Diskuse, |
Skupinová výuka, |
Obecné způsobilosti - pro dosažení obecných způsobilostí jsou užívány vyučovací metody: |
Cvičení (praktické činnosti), |
Samostatná práce studentů, |
Skupinová výuka, |
Diskuse, |
Výuka podporovaná multimédii, |
|
|
|
|