Course objectives:
|
The course is designed for students with language competence at the level of subject UJP/AC8B or at B2 level under the Common European Framework Reference.
The course is designed to meet the English language needs of students of tourism and enable them to:
- develop language awareness in tourism
- acquire professional terminology in the field of tourism
- build confidence in the professional skills needed for the tourism industry
- practice skills in real-life situations that reflect current tourism issues
|
Requirements on student
|
- presentation on a given topic
- presentation of the group project
- attending a miminum of 70% lessons in the case of face-to-face classes
- taking an active part in seminars.
The evaluation system is described in detail on Courseware and will be discussed in class in Week 1.
Requirements to obtain a credit must be completed by the end of classes of the given semester.
If a student cannot meet the requirements by the set deadline, they must always inform the teacher by the 3rd week of semester.
|
Content
|
Week1
Course Information
Introduction to Travel and Tourism
Week 2
Holiday Representative
Week 3
On Tour
Week 4
Specialized Tourism
Effective Presentation - rules and structure
Week 5
Rural Tourism
Week 6
Food Tourism
Week 7
Business Travel
Week 8
Hotel Management
Week 9
Events Management
Week 10
Sustainable Tourism
Week 11
Social Tourism
Week 12
Tourism Today
Week 13
Final evaluation
|
Activities
|
-
Link to: CourseWare:
UJP/EFT
-
Link to Moodle: :
UJP/EFT Angličtina pro cestovní ruch (2023 ZSiLS)
-
Link to Google Classroom: :
Rozvrhová akce UJP/EFT (2023/24, LS) - Po 12:05-13:45, UL-208
-
Link to Google Classroom: :
Rozvrhová akce UJP/EFT (2023/24, LS) - St 11:10-12:50, UL-202
-
Link to Google Classroom: :
Rozvrhová akce UJP/EFT (2023/24, ZS) - Čt 13:00-14:40, UL-208
-
Link to Google Classroom: :
Rozvrhová akce UJP/EFT (2023/24, ZS) - St 10:15-11:55, UL-208
-
Link to Google Classroom: :
Rozvrhová akce UJP/EFT (2023/24, ZS) - St 11:10-12:50, UL-610
|
Fields of study
|
Studentům je dispozici v Google Classroom se všemi podstatnými informacemi a materiály.
|
Guarantors and lecturers
|
|
Literature
|
-
Basic:
WALKER, R.; HARDING, K. Tourism 2. Oxford: Oxfordu University Press, 2007. ISBN 978-0-19-4551038.
-
Basic:
WALKER, R.; HARDING, K. Tourism 3. Oxford: Oxfordu University Press, 2009. ISBN 978-0-19-4551069.
-
Recommended:
STRUTT, P. English for International Tourism upper intermediate (new edition). Pearson, 2013. ISBN 9781447923916.
-
Recommended:
STOTT, T.; POHL, A. Highly Recommended 2 (English for the hotel and catering industry). Oxford: Oxfordu University Press, 2010. ISBN 978-0-19-457750-2.
-
Recommended:
Smith, John D.; Warburton, Fiona. Travel and tourism. 1st pub. Cambridge : Cambridge University Press, 2012. ISBN 978-0-521-14922-8.
-
On-line library catalogues
|
Time requirements
|
All forms of study
|
Activities
|
Time requirements for activity [h]
|
Contact hours
|
26
|
Team project (50/number of students)
|
10
|
Presentation preparation (report in a foreign language) (10-15)
|
16
|
Total
|
52
|
|
Prerequisites
|
Knowledge - students are expected to possess the following knowledge before the course commences to finish it successfully: |
- využívat jazykové kompetence na úrovni předmětu SMA/AC8B nebo na úrovni B2 dle Společného referenčního rámce pro jazyky, a to především: |
- rozlišit gramatické struktury používané při základní formální i neformální společenské konverzaci a jejím porozumění |
- rozlišit slovní zásobu a frazeologii používanou při základní formální i neformální společenské konverzaci a jejím porozumění |
Skills - students are expected to possess the following skills before the course commences to finish it successfully: |
- shrnout a analyzovat informace získané četbou článků nebo zpráv týkajících se obecných témat |
- shrnout a analyzovat informace získané poslechem týkajícím se obecných témat |
- komunikovat a vést plynulý rozhovor na obecná témata |
- vyjadřovat se k široké škále otázek, která se vztahují k obecným tématům |
- napsat srozumitelné texty na širokou škálu obecných témat |
Competences - students are expected to possess the following competences before the course commences to finish it successfully: |
N/A |
N/A |
|
Learning outcomes
|
Knowledge - knowledge resulting from the course: |
- rozlišit jednotlivé typy delegátů/místních zástupců v cestovním ruchu |
- rozlišit pojmy průvodce v cestovním ruchu (Tour guide a Tour manager) |
- rozlišit různé druhy specializovaného cestovního ruchu |
- rozlišit různé zdroje venkovského cestovního ruchu |
- rozlišit základní termíny používané v Business travel |
- rozlišit jednotlivé pracovní příležitosti v oblasti Events management |
- rozlišit slovní zásobu týkající se udržitelného a sociálního cestovního ruchu |
Skills - skills resulting from the course: |
- připravit a prezentovat uvítací řeč delegáta/místního zástupce v cestovním ruchu |
- připravit a prezentovat komentář průvodce v cestovním ruchu k určité destinaci |
- vysvětlit zásady efektivní prezentace a prezentovat na zadané téma z oblasti cestovního ruchu |
- připravit a prezentovat program úzce specializovaného zájezdu |
- vysvětlit pojem a jednotlivé složky venkovského cestovního ruchu |
- vysvětlit základní principy efektivního řízení hotelu |
- připravit a prezentovat informace o gastronomii typickou pro určitou zemi/region |
- vysvětlit základní principy dlouhodobě udržitelného cestovního ruchu |
- navrhnout dlouhodobě udržitelná řešení pro vybraný hotel/cestovní kancelář |
- shrnout a analyzovat informace získané poslechem textu z oblasti cestovního ruchu |
- shrnout a analyzovat informace získané zhlédnutím videa z oblasti cestovního ruchu |
- shrnout a analyzovat informace získané přečtením textu z oblasti cestovního ruchu |
Competences - competences resulting from the course: |
N/A |
N/A |
|
Assessment methods
|
Knowledge - knowledge achieved by taking this course are verified by the following means: |
Continuous assessment |
Skills - skills achieved by taking this course are verified by the following means: |
Skills demonstration during practicum |
Continuous assessment |
Group presentation at a seminar |
Individual presentation at a seminar |
Competences - competence achieved by taking this course are verified by the following means: |
Skills demonstration during practicum |
Continuous assessment |
Group presentation at a seminar |
Individual presentation at a seminar |
|
Teaching methods
|
Knowledge - the following training methods are used to achieve the required knowledge: |
Practicum |
Multimedia supported teaching |
Individual study |
Textual studies |
Lecture |
Skills - the following training methods are used to achieve the required skills: |
Practicum |
Collaborative instruction |
Discussion |
Individual study |
Competences - the following training methods are used to achieve the required competences: |
Practicum |
Multimedia supported teaching |
Individual study |
Textual studies |
Collaborative instruction |
Discussion |
|